Νάνσυ Παπαθανασίου : Είναι συλλογική ευθύνη η κοινωνία μέσα στην οποία θέλουμε να ζούμε και να δημιουργούμε

Επεισόδιο 9 podcast (Δεκ 2022)

Περιγραφή επεισοδίου

Σ’ αυτό το podcast συζητάμε με την Τρικαλινή κ. Νάνσυ Παπαθανασίου διδάκτορα κλινικής ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) και επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+ επιστημονικού φορέα που ασχολείται εξειδικευμένα με την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Μιλάμε για τη φοβική και εχθρική επαρχία απέναντι στη διαφορετικότητα, για τις αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, αλλά και γονιών ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και για το κατά πόσο το σχολείο πραγματώνει το ρόλο του ως προς την καλλιέργεια μιας κουλτούρας αποδοχής και συμπερίληψης.

«Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ήταν μια τομή για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, γιατί ουσιαστικά απέδειξε κάτι το οποίο υπήρχε σαν αίσθηση πάρα πολλά χρόνια. Ότι οι ζωές μας δεν μετράνε το ίδιο. Δεν έχουν την ίδια σημασία».

Σ΄ αυτή τη συγκλονιστική διαπίστωση καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση. Είναι αυτή η κοινωνία μέσα στην οποία επιθυμούμε να ζούμε; Θέλουμε (γιατί είναι σίγουρο ότι μπορούμε) να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες κάθε άνθρωπος θα εκφράζεται ελεύθερα και θα αυτοπραγματώνεται;

«Το σύνολο μας αφορά. Δεν ζούμε μέσα σε κοινωνίες και σε φούσκες μόνοι μας. Μας αφορά το να είναι καλά τα πράγματα για όλα τα άτομα» υπογραμμίζει.

Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή-η οποία έγινε τηλεφωνικώς-αποτέλεσε η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε η Φυλική Αταξία Τρικάλων με θέμα την ομοφοβία στην επαρχία σήμερα.Κάναμε ως κοινωνία, ένα βήμα μπροστά

-Για πρώτη φορά στα Τρίκαλα συζητήσαμε ανοιχτά για την ομοφοβία, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Φυλική Αταξία

Της Αφροδίτης Νανάκη

Κυριακή βράδυ (4 Δεκεμβρίου 2022) και η αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη ήταν κατάμεστη από κόσμο –και μάλιστα από πολλούς έφηβους και νέους – που συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε για την ομοφοβία, για τις διακρίσεις, για την επιθετική συμπεριφορά και τη βία σε όλα τα επίπεδα. Για τις ζωές ανθρώπων που ποδοπατούνται, για παιδιά αλλά και γονείς που φτάνουν σε απόγνωση και φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας, γιατί κυριαρχεί στην κοινωνία η άγνοια και η προκατάληψη.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Φυλική Αταξία με ομιλητές την κ. Νάνσυ Παπαθανασίου διδάκτορα κλινικής ψυχολογίας και επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+ και τον κ. Γιάννο Λεβισιάνο μέλος της Κιουρί@ φεμινιστικής και queer συλλογικότητας, έγινε μια πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος.

Για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν στις διάφορες μορφές της ομοφοβίας, στους παράγοντες που την καλλιεργούν, καθώς και στις συνέπειες της ομοφοβικής συμπεριφοράς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο του σχολείου και δη των εκπαιδευτικών ως προς την αναγκαιότητα να διαμορφώσουν ένα σχολικό περιβάλλον που θα είναι ασφαλής χώρος ανάπτυξης των παιδιών.

Αναλύθηκαν οι έννοιες του «τιμητικού στίγματος» που αφορά και στους γονείς οι οποίοι βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη κοινωνική συνθήκη που αδυνατούν να διαχειριστούν, αλλά και της γυναικείας ομόφυλης σεξουαλικότητας που είναι λιγότερο αποδεκτή και έχει να κάνει με τον σεξισμό που είναι εδραιωμένος στην ελληνική κοινωνία.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συναισθηματικά όταν μέλος της Φυλικής Αταξίας διάβασε ανώνυμα μηνύματα Τρικαλινών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων οι οποίοι κατέθεσαν συγκλονιστικά προσωπικά βιώματα διακρίσεων και εκφοβισμού που υπέστησαν τόσο κατά τη σχολική, όσο και στην ενήλικη διαδρομή τους, για την έλλειψη κατανόησης και υποστήριξης από γονείς και εκπαιδευτικούς, για την μεγάλη μοναξιά τους και τον σκληρό αγώνα που έδωσαν για να πατήσουν στα πόδια τους και να αποδεχτούν τον εαυτό τους.

Ως κοινή πεποίθηση υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να διαμορφώσουμε μια κοινωνική πραγματικότητα όπου τα άτομα να είναι ορατά και ανοιχτά με όλες τους τις ταυτότητες. Μια κοινωνική πραγματικότητα αποδοχής και συμπερίληψης όπου όλες οι ζωές θα μετράνε το ίδιο!

Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα «διάλογος»

———————————————————————————

*Το trikalapod.com θέλει τη συνεργασία σας για να ανακαλύψει και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτή τη σελίδα.

Στείλτε τις ιδέες σας στο email : afroditinanaki@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: