Δημήτρης Βαβύλης: Χωρίς την αστική βιοποικιλότητα θα έχουμε μια βουβή άνοιξη!

Επεισόδιο 14 podcast (Μάρτιος 2023)

Κι όμως δεν είμαστε οι μοναδικοί κάτοικοι αυτής της πόλης! Πολλά τετράποδα, φτερωτά, αμφίβια πλάσματα και ψάρια διεκδικούν και καταλαμβάνουν το δικό τους ζωτικό χώρο.

«Τα Τρίκαλα είναι από τις κορυφαίες πόλεις της Ελλάδας όσον αφορά στην αστική βιοποικιλότητα» υπογραμμίζει ο Τρικαλινός ορνιθολόγος κ. Δημήτρης Βαβύλης ονοματίζοντας, προς επίρρωση του ισχυρισμού του, πολλά από τα διαφορετικά είδη που βρίσκουν καταφύγιο στα δέντρα, στα ποτάμια αλλά και στις κεραμοσκεπές των σπιτιών. Κάργιες, γεράκια (κιρκινέζια) τα Τρίκαλα επάξια διεκδικούν τον τίτλο της πόλης των γερακιών”, ερωδιοί ή αλλιώς  τσικνιάδες, αλκυόνες, γκιώνηδες, νεροκότσυφες, μπεκατσίνια, βίδρες, μπριάνες, ποταμοκέφαλοι, νεροχελώνες κ.α. συνθέτουν το ηχοτοπίο της πόλης. «Αν εξαφανιστούν όλα αυτά τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αστική βιοποικιλότητα, θα καταλήξουμε να έχουμε μια βουβή άνοιξη που θα ακούμε μόνο τα μηχανάκια».

Συνεργάτης για χρόνια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ο κ. Βαβύλης προτείνει τη σύσταση ενός Περιβαλλοντικού Ομίλου που θα οργανώνει περιπάτους στα σημεία εκείνα της πόλης που παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αλλά και την υλοποίηση ενός project αστικής βιοποικιλότητας που θα υποστηρίζεται από όλες τις δυνάμεις της πόλης.

*Ο Δημήτρης Βαβύλης γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Από μικρή ηλικία τον ενθουσίαζε το φυσικό περιβάλλον ενώ μεγάλωσε εξερευνώντας τις πλαγιές του Κόζιακα και φωτογραφίζοντας την αστική βιοποικιλότητα στον Αγιαμονιώτη ποταμό.

Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ακολούθησε την περιβαλλοντική κατεύθυνση με κλίση στην ζωολογία/ορνιθολογία. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως συνεργάτης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και αφοσιώθηκε ενεργά για 11 χρόνια στην προστασία του Ασπροπάρη στα Μετέωρα.

Ήταν ένας από τους δύο πρώτους χειριστές σκύλου ειδικά εκπαιδευμένου για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην χώρα, έχοντας ερευνήσει πάνω από 60 περιστατικά δηλητηρίασης στην ύπαιθρο.

Πλέον είναι συντονιστής των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ειδικός επιστήμονας στο έργο LIFE Bear Smart Corridors για το ΚΕΝΑΚΑΠ στην Καλαμπάκα.

Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιστεύει ότι η συνύπαρξη με την βιοποικιλότητα είναι μονόδρομος για έναν βιώσιμο πλανήτη, ενώ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην αστική βιοποικιλότητα την οποία θεωρεί ως συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρωπογενές.

—————————————————————

*Το trikalapod.com θέλει τη συνεργασία σας για να ανακαλύψει και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτή τη σελίδα.

Στείλτε τις ιδέες σας στο email : afroditinanaki@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: