Επεισόδιο 18 podcast (Απρίλιος 2023)
«Σκεφτείτε ο Μύλος Ματσόπουλου να γκρεμιζόταν και να γέμιζε όλος αυτός ο χώρος πολυκατοικίες! Σκεφτείτε πόσοι τέτοιοι ελεύθεροι χώροι θα χάνονταν στην Ελλάδα και μαζί τους η ομορφιά που αναδύουν όλα αυτά τα κτίρια!»
Ο Βολιώτης εργοδηγός μηχανολόγος Βασίλης Λινάρδος που συνέβαλε στη δημιουργία τριών μουσείων βιομηχανικής κληρονομιάς στη χώρα μας- μεταξύ των οποίων και του Μύλου Ματσόπουλου- εργάζεται αυτή την εποχή για τη συντήρηση και ανάδειξη των μηχανημάτων του ΚΟΜΔΕ (Κέντρο Οχημάτων Μηχανημάτων Δημοσίων Έργων) στην περιοχή των Σαραγίων, όπου το 1936 εγκαταστάθηκε η αγγλική εταιρεία «Μπουτ», αναλαμβάνοντας τα αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλία.
Σ’ αυτό το podcast συζητάμε για το πως μεγάλα ανενεργά βιομηχανικά συγκροτήματα εντάσσονται στη ζωή της πόλης μέσω της επανάχρησής τους, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα του αστικού πολιτισμικού τοπίου, αλλά και παράγοντα αναζωογόνησης και αναβάθμισης ολόκληρων περιοχών.
Ο κ. Λινάρδος θυμάται τους πανηγυρισμούς του συνεργείου όταν κατάφεραν μετά από τρεις ολόκληρους μήνες να θέσουν σε λειτουργία τον παροπλισμένο υδροστρόβιλο στο Μύλο Ματσόπουλο, τις ιστορίες για την προσωπικότητα του αλευροβιομηχάνου που άκουσε όσο καιρό εργαζόταν στο κτίριο, αλλά και το πως τα έργα της ιστορικής επιχείρησης Μπουτ αύξησαν την καλλιεργήσιμη γη στη Θεσσαλία κατά 1 εκατ. στρέμματα.




*Ο Βασίλης Λινάρδος γεννήθηκε στον Βόλο, το 1958. Είναι πτυχιούχος εργοδηγός μηχανολόγος. Με την ιδιότητα αυτή, “οδήγησε” το έργο για τη δημιουργία τριών μουσείων, βιομηχανικής κληρονομιάς:
-Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα, στον Βόλο, του Πολιτιστικού, Τεχνολογικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.
-Μουσείο βιομηχανικού καυσαερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις, Αθήνα).
-Μύλος Ματσόπουλου, στον Dήμο Τρικκαίων.
Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή του ιστορικού, βιομηχανικού εξοπλισμού της Ελλάδας». Συντονιστές του προγράμματος ήταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μαζί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής κυκλοφόρησαν σε συλλογικό τόμο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, από τις Εκδόσεις Οδυσσέας, το 1998.
Το 2002 είχε συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή παραδοσιακών εργαστηρίων στο Πήλιο», με ανάθεση από το Πολιτιστικό, Τεχνολογικό Ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς.
Συμμετείχε στο χτίσιμο δύο αμφίδρομων πλοίων, το Άναξ και το Άνασα Μ, ιδιοκτησίας Γιάννη Μητσόπουλου.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελκυστής» το βιβλίο του με τίτλο «Ματωμένο Παρελθόν- η αφορμή».
Σχολιάστε