Σωτήρης Τζήμας: Ας δώσουμε ένα μέλλον στο παρελθόν

Επεισόδιο 19 podcast (Απρίλιος 2023)

Μιλάει για τα δεκάδες κτίσματα που έχει αποκαταστήσει και αναδείξει και ξεχειλίζει από ανυπόκριτη αγάπη και νοιάξιμο τόσο για τους απλούς ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους μ’ αυτά και θέλουν πάση θυσία να παραμείνουν όρθια, αλλά και για εκείνους που τα κατασκεύασαν. Τρέφει μεγάλο σεβασμό για τα χέρια που πολλά χρόνια πριν κοπίασαν για να δώσουν μορφή σε ένα οικοδόμημα  γι’ αυτό και προσπαθεί να μπει στο μυαλό και στη λογική του δημιουργού του, ώστε να παρατείνει τη ζωή του μνημείου χωρίς παρεκτροπές από τις αρχές διατήρησης της ιστορικότητας και της αυθεντικότητάς του.

Σ’ αυτό το podcast ο αρχιτέκτονας και συντηρητής μνημείων κ. Σωτήρης Τζήμας μας αφηγείται πως από μικρό παιδί προσανατολίστηκε επαγγελματικά θαυμάζοντας τη δουλειά των συντηρητών που έφτασαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 στην Πόρτα Παναγιά μετά την καταστροφική πλημμύρα στην περιοχή.

Θυμάται τις δικαστικές διενέξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με τις Ιερές Μονές των Μετεώρων όταν ξεκινούσαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης στα μοναστήρια, τους δεκάδες κατάγραφους ναούς (με αγιογραφίες) που γκρεμίστηκαν τη δεκαετία του ’70 στα Τρίκαλα, το έμφραγμα που έπαθε στη διάρκεια των εργασιών στη σκάλα του Μεγάλου Μετέωρου από το άγχος και την αγωνία του μην προκληθεί κανένα ατύχημα στους επισκέπτες, αφού συνάντησε αντιδράσεις στην πρότασή του να κλείσει το μοναστήρι για κάποιους μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες επεμβάσεις.

Όλη του η ζωή μια αντίσταση στη φθορά, αφήνοντας την υπογραφή του σε πολλές γωνιές του ελλαδικού χώρου και όχι μόνο. Μια μακρόχρονη και επίμοχθη προσπάθεια να θεραπεύσει τα σημάδια του χρόνου, να επιμηκύνει τη ζωή εκατοντάδων μνημείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο του θανάτου, εξασφαλίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά και συνάμα την συλλογική μνήμη κάθε περιοχής.

…Ήταν κι εκείνο το μότο της Ουνέσκο τα χρόνια των σπουδών του στην Ιταλία με το οποίο επέλεξε να πορευτεί: «Ας δώσουμε ένα μέλλον στο παρελθόν»…

*Ο Σωτήρης Τζήμας από το 1989 ασχολείται με:

  • Συντηρήσεις – αποκαταστάσεις και αναστηλώσεις μνημείων και διατηρητέων
  • Μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων
  • Επιβλέψεις συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων
  • Οργάνωση μουσείων
  • Ανασκαφικές εργασίες
  • Άλλες Εργασίες (μελέτες νέων κτιρίων και κτιριακών συνόλων, εκτέλεση δημοσίων έργων κ.α.).

Στο πλευρό του έχει πλέον και τα δυο του παιδιά που ακολούθησαν τα βήματά του και στελεχώνουν την εταιρεία “3Τ Πολυδομική Τεχνική»: την Έλενα αρχιτέκτονα μηχανικό και τον Χάρη μηχανικό ανακαίνισης-αποκατάστασης κτιρίων ΤΕ, κάτοχοι και οι δυο Msc “αρχιτεκτονικής και δομοστατικής αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και συνόλων”.


Το trikalapod.com θέλει τη συνεργασία σας για να ανακαλύψει και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτή τη σελίδα.

Στείλτε τις ιδέες σας στο email : afroditinanaki@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: