Γιατί podcasts; 

trikalapod

Αφροδίτη Νανάκη

Δημοσιογράφος

Έχουμε πολλές ιστορίες να πούμε

Γιατί podcasts; Γιατί σε περιμένουν να τα ακούσεις και όχι το αντίστροφο. Μοιάζουν λίγο με ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ηχογραφημένα ψηφιακά αρχεία, κομμένα και ραμμένα για να ’ναι πιο σφιχτά, για οικονομία χρόνου. Χωρίς διακοπές και διαφημίσεις. Ραδιόφωνο on demand; Κάτι τέτοιο.  Από τη στιγμή που θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο μπορείς να τα αναζητήσεις βδομάδες, μήνες, χρόνια μετά. Μπορείς να διακόψεις την αναπαραγωγή τους, να τη συνεχίσεις ανά πάσα στιγμή, να την επαναλάβεις, να την προωθήσεις άμεσα.

Οι άνθρωποι που κάνουν podcasts λένε ότι «όπως το Netflix διεύρυνε το κοινό της εικόνας, έτσι και τα podcasts διευρύνουν το κοινό του ήχου. Και μπορεί η εικόνα ως μέσο να έχει σχεδόν εξαντλήσει τα όριά της, η επανανακάλυψη του ήχου όμως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή στα μίντια».

Τα ζήλεψα πάρα πολύ! Από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα ότι αυτός είναι ένας τρόπος να πω κι εγώ τις ιστορίες που θέλω. Φανταζόμουν απέναντι μου συγκεκριμένα πρόσωπα και να τους ρωτάω ένα σωρό πράγματα. Να ακούω, με όλη τη σημασία της λέξης, αυτό που έχουν να πουν, το μήνυμα που θέλουν να μοιραστούν. Και μ’ αρέσει πολύ αυτή η διαφορετική, άμεση -προσωπική θα τολμούσα να πω- σχέση που καλλιεργείται. Πιστεύω πολύ στην αξία του αφηγηματικού στοιχείου. Στο storytelling που λέει και η νέα γενιά.

 Κι όλα αυτά στην εποχή της ταχύτητας, της γρήγορης είδησης που βομβαρδιζόμαστε με εικόνες, «πιασάρικους» τίτλους, σποραδικές πληροφορίες, χωρίς καμία εμβάθυνση. Με τα καλογραμμένα κείμενα να σπανίζουν. Νομίζω ότι όλα αυτά μας έχουν κουράσει. Θέλω να σταθώ και να ακούσω μια ιστορία, που κάποιος είναι πρόθυμος να πει. Από ανθρώπους της επιστήμης, της επιχειρηματικής ζωής, της τέχνης, του αθλητισμού, της μουσικής, της γραφής… Από ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όπως το ζήσανε και το οραματίζονται. Από ανθρώπους που έχουν τη δική τους ξεχωριστή ματιά και δίνουν τη δική τους ερμηνεία για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Που τους γοητεύουν τα δύσκολα. Που προσπαθούν να ξεπερνούν τα προσωπικά τους όρια και να πραγματώνουν τους στόχους τους. Που μπορεί να έχουν σχέση με την επικαιρότητα, αλλά μπορεί να είναι και διαχρονικές αξίες. Ανθρώπινες ιστορίες εν ολίγοις.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑