Ελένη Ζαγγανά: Καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του νερού

Επεισόδιο 13 podcast (Μάρτιος 2023)

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και δικαίως οι άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί και προβληματιστεί με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού» σημειώνει η Τρικαλινή αναπληρώτρια καθηγήτρια Υδρογεωλογίας – Υδροχημείας, στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας (ΕΕΥ) κ. Ελένη Ζαγγανά.

Καθιστά μάλιστα σαφές πως στο ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά στη διαχείριση των υδάτων στη χώρα μας και στην ΕΕ γενικότερα, δεν υπάρχουν θεσμικά κενά που να δικαιολογούν έναν τέτοιο προσανατολισμό από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Το νερό είναι τα πάντα, είναι ζωή. Είναι μοχλός ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Είναι η συνέχιση του πολιτισμού. Είναι κοινωνικό αγαθό και η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται από το κράτος. Καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα του νερού με τακτικούς ελέγχους, σωστή συντήρηση και αντικατάσταση των ακατάλληλων υποδομών» υπογραμμίζει.

Αδράξαμε την ευκαιρία της επικοινωνίας μας και ρωτήσαμε την κ. Ζαγγανά για το πόσο κινδυνεύει η ποιότητα των υδροφόρων συστημάτων λόγω της αγροτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας, για το πόσο απειλητική μπορεί να γίνει η λειψυδρία για την παγκόσμια ειρήνη καθώς και για την ποιότητα του νερού στη Θεσσαλία.

* Η Ελένη Ζαγγανά είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υδρογεωλογίας – Υδροχημείας, στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστήμιο Πατρών, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Faculty of Science, Geosciences Programme στο Παν/μιο του Μπρουνέι (Universiti Brunei Darussalam και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας (ΕΕΥ).

Είναι πτυχιούχος Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Διδακτορικό (Dr.rer.nat) στο Τμήμα Γεωλογίας του Παν/μιου του Wuerzburg, Γερμανία. Επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Würzburg (1998-2000), στο ΕΛΚΕΘΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) (2000-2007), στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2015-2020) και Λέκτορας, Επίκουρη Καθηγήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Παν/μιου Πατρών (2007- σήμερα).

Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε Υδρογεωλογικά και Υδροχημικά θέματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο συνεργαζόμενη με πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επιβλέψει πληθώρα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών εξειδίκευσης όπως επίσης και διδακτορικών διατριβών. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού από τη δεκαετία του 90 έως σήμερα.

Την τελευταία δεκαετία η ερευνητική της εμπειρία επικεντρώνεται σε θέματα καρστικής Υδρογεωλογίας και στην προστασία των υπογείων υδάτων από τη ρύπανση διερευνώντας τα θέματα τρωτότητας των υδροφόρων

———————————————————————————

*Το trikalapod.com θέλει τη συνεργασία σας για να ανακαλύψει και άλλους ενδιαφέροντες ανθρώπους ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτή τη σελίδα.

Στείλτε τις ιδέες σας στο email : afroditinanaki@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: