Η Μαρούλα Κλιάφα για τις πρώτες μεταπολεμικές βουλευτικές εκλογές

Επεισόδιο 24 podcast (Μάιος 2023)

 «Οι πρώτες μεταπολεμικές βουλευτικές εκλογές με στοιχεία από τον Τύπο της εποχής» είναι ο τίτλος του κειμένου που διαβάζει για το trikalapod η Τρικαλινή συγγραφέας-ερευνήτρια κ. Μαρούλα Κλιάφα, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαϊου 2023. Η αρχή γίνεται με τις εθνικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 οι οποίες αποδείχτηκαν μοιραίες, επειδή η έλλειψη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, οι επιπτώσεις του οποίου ταλαιπώρησαν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια…

«Τον Μάιο του 1945 μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και την συνθηκολόγηση των Ιαπώνων, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε. Μολονότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη από τον Οκτώβριο του 1944, το  πολιτικό κλίμα είναι βαρύ. Στην ύπαιθρο η τρομοκρατία ασκείται από ομάδες όλων των πολιτικών αποχρώσεων και με την πάροδο του χρόνου παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η δεξιά τοπική εφημερίδα «Αναγέννησις» τον Οκτώβριο του 1945 καταγγέλλει ότι “άγνωστοι προσωπιδοφόροι εξηλοκόπησαν αγρίως χωρικό στην Μεγάλη Πουλιάνα, ο οποίος και απέθανε”. Την ίδια περίοδο η τοπική εφημερίδα «Λαοκρατία» που ανήκει στο ΚΚΕ, σημειώνει ότι “στα χωριά Ζάρκο και Μεγάρχη οπλισμένοι μπράβοι οργιάζουν”. Παρά τα μέτρα που προσπαθεί να λάβει η κυβέρνηση τα έκτροπα συνεχίζονται…

…Η τοπική οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ, δεδομένου ότι στη διάρκεια της Κατοχής στο νομό Τρικάλων (περιφέρεια Τρικάλων, Καρδίτσας και Καλαμπάκας) είχαν πυρποληθεί 81 χωριά, αφήνοντας άστεγους 6.900 οικογένειες. Λόγω ελλείψεως αροτριώντων ζώων η καλλιέργεια της γης περιορίστηκε στο ήμισυ των προπολεμικών χρόνων. Υπήρχε πτώση του εμπορίου, η συγκοινωνία ήταν κάκιστη και η ανεργία στην πόλη των Τρικάλων κυμαινόταν μεταξύ 60%-75% (στοιχεία από εφημερίδα «Λαοκρατία»  18/12/1945)»…

Και η αφήγηση συνεχίζεται για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια όπου οι κυβερνήσεις συνεργασίας έπεφταν η μία μετά την άλλη, οι ίδιοι άνθρωποι ανακυκλώνονταν, τα ίδια πρόσωπα συνεργάζονταν πότε με τη μια παράταξη και πότε με την άλλη, για να φτάσουμε στο 1960…»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: